Czy powinniśmy jeść nabiał w ciąży?

Wiecie, że kobiety w ciąży i w okresie karmienia powinny spożywać dziennie 1300mg wapnia? A jakie jest najlepsze źródło tego pierwiastka? Oczywiście mleko i produkty mleczne, które stanowią prawdziwą bombę wapniową dla maluszka i jego mamy.

Jak wskazuje dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska ekspert projektu „Cyklu konferencji: Fakty i mity o mleku”, który jest realizowany przez Polską Izbę Mleka i sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
- Prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę zwłaszcza u kobiet oczekujących potomstwa i mam karmiących piersią, ponieważ musimy mieć na uwadze zdrowie dwóch osób: mamy i maluszka.
W swoim wystąpieniu, które odbyło się 29 listopada 2017 r. w Szkole Rodzenia w Białymstoku podkreśliła, iż w diecie kobiet w ciąży i karmiących powinniśmy postawić na urozmaicenie i uwzględnić artykuły spożywcze ze wszystkich grup żywieniowych, a zwłaszcza szeroką grupę produktów mlecznych. Dzięki temu nasz maluszek otrzyma wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do jego rozwoju. Nabiał dostarczy mamie i dziecku dużo wapnia – głównego składnika kości i zębów oraz fosfor, magnez, łatwostrawne białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jak: A,D,E,K i z grupy B. Co więcej wapń poprawia samopoczucie i może pomóc w walce z bólami głowy i ciągłym uczuciem zmęczenia, które często dopada mamy. Ponadto zapobiega wystąpieniu nadciśnienia ciążowego i  przedwczesnego porodu.

Warto wiedzieć także, iż spożycie produktów mlecznych takich jak: jogurty, kefiry, zsiadłe mleko są znakomitym źródłem bakterii kwasu mlekowego – probiotyków, które budują odporność i regulują pracę całego układu pokarmowego.

Tematyka konferencji cieszyła się dużym zainteresowaniem. W spotkaniu uczestniczyło ponad 60 osób, wśród nich przyszłe mamy, tatusiowie oraz położne.

Źródło: Polska Izba Mleka 

No Comments Yet.

Leave a comment