17 czerwca – Smaki Podlasia

Przed nami najsmaczniejszy festyn w roku. 17 czerwca w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej - impreza plenerowa „Smaki Podlasia”. Organizujemy ją już po raz ósmy. W trakcie tegorocznej  -zwiedzający będą mogli spróbować jak smakuje dziczyzna, wcześniej - zobaczyć pokaz pieczeni dzika  na rożnie i  wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych, z których znaczna część będzie poświęcona potrawom zbożowym i mącznym.

Podczas festynu przedstawimy Państwu tradycyjne, ludowe narzędzia służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Publiczność będzie mogła użyć muzealiów do samodzielnego wyrobu mąki, upiec podpłomyki, zaś wyrobionej kaszy najmłodsi uczestnicy festynu będą mogli użyć do zajęć edukacyjnych.

Na ekspozycji poświęconej bimbrownictwu na Podlasiu będzie można obejrzeć występ znanego białostockiego aktora, Ryszarda Dolińskiego, który opowie o podlaskich sposobach wyrobu alkoholu.

Festynowi, tradycyjnie już, będzie towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia. Do udziału w nim zapraszamy osoby prywatne oraz firmy gastronomiczne, które przy przyrządzaniu potraw korzystają z tradycyjnych przepisów.

Podczas imprezy zwiedzający będą mogli kupić wyroby rękodzieła od twórców ludowych oraz artykuły spożywcze regionalnych producentów żywności.

Festyn odbędzie się w godzinach 12.00-18.00.

Wstęp – 3 złote/osoba.

Zapraszamy!

No Comments Yet.

Leave a comment